Przepis na domowe bułki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę i leciutkie puszyste wnętrze.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6-7 sztuk
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 570 g mąki pszennej
- 300 ml cieplej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą) rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut.
2. Dzielimy ciasto na 6-7 części i formujemy kulki na lekko posypanym mąką blacie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy, najlepiej tępą stroną noża. Przykrywamy ścierką i czekamy 10 minut.
3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .
Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.
Gotowe… Smacznego!!!