Bułki z przedziałkiem

Przepis na domowe bułki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę i leciutkie puszyste wnętrze.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 6-7 sztuk

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 570 g mąki pszennej
  • 300 ml cieplej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki  soli
  • 6 łyżek oleju

1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą) rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut.

2. Dzielimy ciasto na 6-7 części i formujemy kulki na lekko posypanym mąką blacie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy, najlepiej tępą stroną noża. Przykrywamy ścierką i czekamy 10 minut.

3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .

Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.