Bułki kajzerki

Chrupiące, pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko czy kolację.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji:  8-10 bułek

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże, cukier i sól.

Następnie dodajemy jajko i masło.

2. Przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy wyrabiając jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i dzielimy na części (od 8-10 wg uznania).

Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy nożem na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem

4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 225 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .

Pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.