Chrupiące, pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko czy kolację.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8-10 bułek
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 200 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru

1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże, cukier i sól.
Następnie dodajemy jajko i masło.

2. Przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy wyrabiając jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i dzielimy na części (od 8-10 wg uznania).
Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy nożem na krzyż i smarujemy roztrzepanym jajkiem

4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 225 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę .
Pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu bułki od razu wyciągamy z piekarnika.
Gotowe… Smacznego!!!