Poznaj sprawdzony przepis na domowy bigos z mięsem, wędzonym boczkiem i kiełbasą. Pyszny, aromatyczny bigos z kapustą, grzybami, śliwkami.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1kg kapusty kiszonej
- 600g łopatki wieprzowej
- 250g boczku wędzonego
- 250g kiełbasy
- 8 suszonych śliwek
- 30g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- olej

1. Kapustę płuczemy i kroimy drobno. Przekładamy do garnka zalewamy wodą z namoczonych grzybów, dolewamy zwykłej wody w razie potrzeby tak żeby przykrła nam kapustę. Dodajemy liście laurowe pieprz i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut.

2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łopatkę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną dodajemy do kapusty. Teraz podsmażamy boczek pokrojony w kostkę a następnie kiełbasę. I tak samo dodajemy do garnka z kapustą.

3. Na tłuszczu z boczku i kiełbasy podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Wcześniej namoczone grzyby kroimy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka.

4. Na końcu dodajemy pokrojone suszone śliwki, koncentrat i resztę przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu minimum 1.5 godziny. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Z każdym przygrzaniem bigos będzie smaczniejszy.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.