Bigos

Poznaj sprawdzony przepis na domowy bigos z mięsem, wędzonym boczkiem i kiełbasą. Pyszny, aromatyczny bigos z kapustą, grzybami, śliwkami.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 600g łopatki wieprzowej
  • 250g boczku wędzonego
  • 250g kiełbasy
  • 8 suszonych śliwek
  • 30g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej

1. Kapustę płuczemy i kroimy drobno. Przekładamy do garnka zalewamy wodą z namoczonych grzybów, dolewamy zwykłej wody w razie potrzeby tak żeby przykrła nam kapustę. Dodajemy liście laurowe pieprz i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut.

2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łopatkę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną dodajemy do kapusty. Teraz podsmażamy boczek pokrojony w kostkę a następnie kiełbasę. I tak samo dodajemy do garnka z kapustą.

3. Na tłuszczu z boczku i kiełbasy podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Wcześniej namoczone grzyby kroimy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka.

4. Na końcu dodajemy pokrojone suszone śliwki, koncentrat i resztę przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu minimum 1.5 godziny. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Z każdym przygrzaniem bigos będzie smaczniejszy.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.