Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg kapusty kwaszonej
- 700 g żeberek
- 300 g schabu
- 15g grzybów suszonych
- 4 śliwki suszone
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 15 ziaren pieprzu
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- woda

1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem bigosu.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, przyprawy i gotujemy.

2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni smażymy pokrojone kawałki schabu i tak samo przekładamy do garnka.
Śliwki przekrawamy na pół a grzyby kroimy na drobne kawałki. Wszystko dodajemy do garnka tak samo jak wodę z grzybów w których się moczyły. Całość dokładnie mieszamy .

3. Na kapuście układamy paski żeberek, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez minimum 1 godzinę.

4. Po godzinie wyciągamy żeberka i oddzielamy je od kości.
Kroimy na małe kawałki i dodajemy z powrotem do kapusty.
Gotujemy jeszcze przez 30 minut. Ewentualnie możemy dosolić do smaku.
Gotowe… Smacznego!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.