Bigos z żeberkami

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza.

Czas przygotowania:   1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg kapusty kwaszonej
  • 700 g żeberek
  • 300 g schabu
  • 15g grzybów suszonych
  • 4 śliwki suszone
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • woda

1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem bigosu.

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, przyprawy i gotujemy.

2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni smażymy pokrojone kawałki schabu i tak samo przekładamy do garnka.

Śliwki przekrawamy na pół a grzyby kroimy na drobne kawałki. Wszystko dodajemy do garnka tak samo jak wodę z grzybów w których się moczyły. Całość dokładnie mieszamy .

3. Na kapuście układamy paski żeberek, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez minimum 1 godzinę.

4. Po godzinie wyciągamy żeberka i oddzielamy je od kości.

Kroimy na małe kawałki i dodajemy z powrotem do kapusty.

Gotujemy jeszcze przez 30 minut. Ewentualnie możemy dosolić do smaku.

Gotowe… Smacznego!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.