Barszcz ukraiński to pyszna, sycąca zupa z burakami, kapustą i ziemniakami. Wzbogacona o soczyste kawałki wieprzowiny i warzywa duszone na oleju. To danie idealne na obiad, które rozgrzewa i karmi jak domowe wspomnienia. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego, śmietany i przypraw ma głęboki, wyrazisty smak który pokochają domownicy.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 8 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 450 g buraków
- 250 g główki kapusty
- 500 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 50 g pietruszki (korzeń)
- 130 g marchwi
- 1 cebula czerwona
- 2.5 l bulionu warzywnego
- 350 g schabu wieprzowego
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru
- 20 ml octu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pieprz
- sól

1. Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu warzywnego i gotujemy. Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.

3. Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu. Przykrywamy i dusimy.

4. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz – mieszamy.

5. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy rownież cebulę pokrojoną w piórka i 2 zgniecione ząbki czosnku.
Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw.

6. Pod koniec gotowania na patelni podmażamy 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami oleju. Dodajemy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy zawiesinę do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę.

7. Barszcz ukraiński jest już gotowy, na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku np. przeciśniętego przez praskę. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.