Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński, z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis!
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 8 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: średnie
SKŁADNIKI:
- 430 g buraków
- 250 g kapusty świeżej
- 500 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 40 g pietruszki (korzeń)
- 130 g marchwi
- 1 cebula czerwona
- 2.5 l bulionu warzywnego
- 350 g schabu wieprzowego
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru
- 20 ml octu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 10 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól

1. Mięso opłukujemy osuszamy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu.

2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu i gotujemy dodając ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy .

3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy.

4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy.
A następnie przelewamy podduszone buraki.

5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka.
Po podsmażeniu dodajemy do zupy.

6. Pod koniec gotowania jak warzywa zmiękną dodajemy delikatnie podsmażoną mąkę (1 łyżka mąki/3 łyżki oleju) rozcieńczoną z zimną wodą.

7. Barszcz podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.