Barszcz ukraiński

Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński,  z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis!

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: 8 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: średnie

SKŁADNIKI:

  • 430 g buraków
  • 250 g kapusty świeżej
  • 500 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g pietruszki (korzeń)
  • 130 g marchwi
  • 1 cebula czerwona
  • 2.5 l bulionu warzywnego
  • 350 g schabu wieprzowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 20 ml octu 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól

1. Mięso opłukujemy osuszamy i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu.

2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu i gotujemy dodając ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy .

3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy.

4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy.

A następnie przelewamy podduszone buraki.

5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka.

Po podsmażeniu dodajemy do zupy.

6. Pod koniec gotowania jak warzywa zmiękną dodajemy delikatnie podsmażoną mąkę (1 łyżka mąki/3 łyżki oleju) rozcieńczoną z zimną wodą.

7. Barszcz podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.