Barszcz ukraiński

Gotowy barszcz ukraiński podany na talerzu, w tle drewniany blat, cebula i natka pietruszki. Na powierzchni zupy widoczne kawałki ziemniaków, kopczyk śmietany, czosnek i posiekana pietruszka.

Barszcz ukraiński to pyszna, sycąca zupa z burakami, kapustą i ziemniakami. Wzbogacona o soczyste kawałki wieprzowiny i warzywa duszone na oleju. To danie idealne na obiad, które rozgrzewa i karmi jak domowe wspomnienia. Dzięki dodatkowi przecieru pomidorowego, śmietany i przypraw ma głęboki, wyrazisty smak który pokochają domownicy.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: 8 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 450 g buraków
  • 250 g główki kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g pietruszki (korzeń)
  • 130 g marchwi
  • 1 cebula czerwona
  • 2.5 l bulionu warzywnego
  • 350 g schabu wieprzowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 20 ml octu 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
Gotowe kawałki podsmażonego mięsa wieprzowego na patelni

1. Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Gotujący się bulion z mięsem i warzywami w garnku

2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu warzywnego i gotujemy. Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.

 Buraki pokrojone w paski duszone z przecierem na patelni

3. Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu. Przykrywamy i dusimy.

Warzywa i buraki dodane do zupy – mieszanie składników na barszcz ukraiński

4. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz – mieszamy.

 Podsmażona marchew, cebula i pietruszka na patelni

5. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy rownież cebulę pokrojoną w piórka i 2 zgniecione ząbki czosnku.

Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw.

Mąka i olej podsmażane na patelni z dodatkiem wywaru

6. Pod koniec gotowania na patelni podmażamy 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami oleju. Dodajemy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy zawiesinę do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę.

Gotowy barszcz ukraiński podany z łyżką śmietany i czosnkiem

7. Barszcz ukraiński jest już gotowy, na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku np. przeciśniętego przez praskę. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz