Barszcz ukraiński

Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński. Pyszna zupa z pokrojonych w paski warzyw z dodatkiem gotowanej wieprzowiny.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: 8 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 430 g buraków
  • 250 g główki kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g pietruszki (korzeń)
  • 130 g marchwi
  • 1 cebula czerwona
  • 2.5 l bulionu warzywnego
  • 350 g schabu wieprzowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 6 łyżek oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 20 ml octu 
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól

1. Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu warzywnego i gotujemy. Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.

3. Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu. Przykrywamy i dusimy.

4. Buraki i całą zawartość z patelni przekładamy do garnka.

Dodajemy paprykę, sól i pieprz.

5. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy rownież cebulę pokrojoną w piórka i 2 zgniecione ząbki czosnku.

Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw.

6. Pod koniec gotowania na patelni podmażamy 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami oleju. Dodajemy chochlę wywaru z garnka i całość mieszamy. Dodajemy wszystko do zupy.

7. Barszcz ukraiński jest już gotowy, na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku np. przeciśniętego przez praskę.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz