Babka piaskowa cytrynowa

Tradycyjna i najprostsza babka piaskowa oprószona cukrem pudrem. Miękka, aromatyczna, puszysta i wilgotna.

Czas przygotowania: 1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 230 g margaryny
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 100 g mąki ziemniaczanej (¾ szklanki)
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

1. Margarynę rozpuszczam w rondelku na małym ogniu i odstawiam do wystudzenia.

2. Do miski wbijam jajka, dodaje cukier i ubijam mikserem na puszystą masę.

Do ubitej masy dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.

3. Następnie na tarce o małych oczkach ścieram skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników.

4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe…Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie ciasta.

Please wait...

Dodaj komentarz