Tradycyjna i najprostsza babka piaskowa oprószona cukrem pudrem. Miękka, aromatyczna, puszysta i wilgotna.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 230 g margaryny
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 100 g mąki ziemniaczanej (¾ szklanki)
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała cytryna
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
1. Margarynę rozpuszczam w rondelku na małym ogniu i odstawiam do wystudzenia.
2. Do miski wbijam jajka, dodaje cukier i ubijam mikserem na puszystą masę.
Do ubitej masy dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
3. Następnie na tarce o małych oczkach ścieram skórkę cytryny (wcześniej wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników.
4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe…Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie ciasta.